"Itthon-Otthon"

A könyvem "Itthon-Otthon" - amelyik 2004 augusztusában jelent meg - tartalma, elérhetősége, recenziók, rádióinterjúk, fényképek a könyvavatásról, egy elbeszélés a könyvből és időről időre új elbeszélések is.

Friss topikok

  • Batonai Sándor: @Batonai Sándor: Kérek mindenkit aki érintett az ügyben , főleg aki fizetett is küldje nekem el a ... (2019.04.18. 14:19) Nigériai csalás - új verzió
  • Csii: Egészen elmebeteg dolog még mindig ilyen csonkításokat reklámozni, 2019-ben, amúgy az elhalásra já... (2019.01.27. 16:25) Körülmetélés metélés nélkül
  • otgorbebogre: @nookedli: a kivalasztott neprol meg: az is a Bibliaban van (vesd ossze: az Oszovetseg a zsidosag ... (2017.08.15. 09:41) Héber szavak a magyar nyelvben
  • tinke01: És mi a helyzet,ha olyan szellemet akarnak megidézni,akivel éltében rossz volt a viszony? (2015.10.10. 21:00) Szellemidézés - második rész
  • miki maki: Meglep hogy az ember a szomszedsagba at megy es herce hurcat csinalnak belöle .itt Kopenhaga es mm... (2012.11.20. 15:02) A vörös szikla

Linkblog

2012.08.02. 00:13 Avri

Körülmetélés metélés nélkül

prepex_1.jpg

Mostani írásom egy sokak által kényesnek mondott kérdéssel foglalkozik.

A napokban egy olyan izraeli találmányról számolt be a sajtó, amely ezrek életét mentheti meg. A találmány arra az UNO kutatásra alapszik, mely szerint a férfiak körülmetélése 60-70 százalékkal csökkenti a HIV vírussal való fertőzés esélyét heteroszexuális nemi kapcsolatokban. A körülmetélés azért kritikus, mert a fityma körzetében különösen érzékeny területek vannak, amelyek könnyen fertőződnek.

A megoldást, amely arra hivatott, hogy megakadályozza az AIDS terjedését Afrikában, egy herzliyai (városka nem messze Tel Avivtól) irodaházban találták fel. A PrePex start-up vállalatban az elmúlt három évben kifejlesztettek egy kis és egyszerű orvosi eszközt, amely lehetővé teszi a körülmetélés végrehajtását vér, kés, altatószer, steril szoba, vagy orvosi felügyelet nélkül. A kutatási és fejlesztési szakasz, a klinikai és összehasonlító vizsgálatok befejeztével és miután az amerikai FDA megadta szükséges jóváhagyását, a vállalat ezekben a napokban elkezdte a készülék kereskedelmi forgalmazását Afrikában, mindössze 20 dollárért egységenként. 

Az ambiciózus program 2025-ig 3 és fél millió új hordozó megfertőzését próbálja megakadályozni, 20 millió afrikai férfi, a felnőtt férfiak 80%-nak a körülmetélése által 2015-ig, 14 AIDS- sújtotta országban. A program, amelyben a világ legnagyobb öt egészségügyi és a filantrópiával kapcsolatos szervezete vesz részt – beleértve az UNAIDS-t, a HIV-megelőző ENSZ-ügynökséget, az amerikai elnökségi vészhelyzeti tervet az AIDS gyógyítására (PEPFAR), a Bill és Melinda Gates Alapítványt és a Világbankot – költségét 1,5 milliárd dollárra becsülik. 2025-ig várhatóan 16 milliárd dollárt takarít meg, a csökkentett kezelési költségeknek köszönhetően.

Az eszköz három részből áll, a legfontosabb egy speciális gumigyűrű, amelyet a hímvesszőre húznak és a fityma szándékosan létrehozott elhalását okozza – hasonlóan a baba köldökzsinórjának az elhalásához. Az eljárást egy képzett nővér is elvégezheti, akár egy sátorban is, kórházak, orvosok és áram nélkül. A kis készülék ráillesztése csak két percig tart, az eljárás alanya egy hétig viseli azt, és ez idő alatt zavartalanul folytathatja élete normális menetét.   Az elhalt bőr néhány órán belül száradni kezd, egy héten belül el lehet  távolítani a kis gyűrűt, és véget vetni a folyamatnak. Az eljárás alig okoz fájdalmat, kivéve azt a rövid ideig tartó apró fájdalmat, amikor az eszközt eltávolítják. Eltávolítása után a seb beheged, mint egy normális körülmetélés után.  

Mostanáig több mint 5000 férfin végezték el az eljárást. Egy tanulmány szerint a PrePex használatánál egyáltalán nem voltak mellékhatások, míg a műtéti eljárás esetében hét esetben voltak komplikációk.

Az újságíró, aki furcsának találta, hogy egy nő, Cameret Fürst – a vállalat egyik alapítója – felelős az értékesítési tevékenységért Afrikában és ő a cég egyetlen forgalmazója a világon, megkérdezte Fürstöt:

„Ön egy fehér nő, aki azért jön Afrikába, hogy meggyőzze a férfiakat, essenek át ezen a kényes eljáráson. Milyen a fogadtatása?”

„Az első 10 másodpercben az emberek talán kényelmetlenül érzik magukat, de én profi módon viszonyulok a dolgokhoz és ők érzik mennyire fontos számomra a mai valóság megváltoztatása. Nem mondom, hogy könnyű, de megpróbálok közvetlenül és hivatásszerűen beszélni és ez azt hiszem semlegesíti a zavart. Férfi nőgyógyászok is vannak. Az egész témát nagyon természetesen kezelem. Nem mondom, hogy nem találom néha a helyzetet kínosnak, de ez nem állíthat meg.

Munkámban segít az is, hogy tudom, a világon minden 16 másodpercben meghal valaki AIDS-ben és ha ezt a tényt tartjuk szemünk előtt, nincs időnk. Minden másodperc számít!"

Ahhoz, hogy megkapja az Egészségügyi Világszervezet jóváhagyását a készülék forgalmazására, a PrePex-nek pozitív eredményeket kell felmutatni két országban. A ruandai kormány bejelentette, hogy egy nemzeti program keretében a férfiak 50 százalékát, azaz 2 millió embert, fognak körülmetélni június 2013-ig és azért úgy döntött, hogy nem várja ki az Egészségügyi Világszervezet hivatalos döntését és inkább máris megvásárolja a készüléket, Zimbabweban pedig a klinikai kísérletek majdnem befejeződtek.

Szerény véleményem szerint, ha emberéletről van szó, nincs helye a szeméremnek és prüdériának. El kell fogadni minden segítő szándékú megoldást, főleg ha az praktikusabb, mint a hagyományos.

 

(Akit pedig nagyon érdekelnek az eljárás pontos részletei és nem ijed meg egy csupasz férfi nemi szerv látványától, megnézheti a PrePex videót).  

1 komment

Címkék: orvos vér műtét korház Címkék AIDS HIV körülmetélés.


A bejegyzés trackback címe:

https://itthonotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr604691488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csii 2019.01.27. 16:25:06

Egészen elmebeteg dolog még mindig ilyen csonkításokat reklámozni, 2019-ben, amúgy az elhalásra játszó módszerek utólagosan igen sötét csíkot hagynak, nem túl szép. A hölgynek biztos tetszene, aki a képen reklámozza a csonkítószerszámait. Talán az ő csiklóján kellene tesztelni, hátha azt is be lehet vele csípni, azon is van 8000 idegvégződés, menjen inkább az a levesbe....
süti beállítások módosítása