"Itthon-Otthon"

A könyvem "Itthon-Otthon" - amelyik 2004 augusztusában jelent meg - tartalma, elérhetősége, recenziók, rádióinterjúk, fényképek a könyvavatásról, egy elbeszélés a könyvből és időről időre új elbeszélések is.

Friss topikok

  • Batonai Sándor: @Batonai Sándor: Kérek mindenkit aki érintett az ügyben , főleg aki fizetett is küldje nekem el a ... (2019.04.18. 14:19) Nigériai csalás - új verzió
  • Csii: Egészen elmebeteg dolog még mindig ilyen csonkításokat reklámozni, 2019-ben, amúgy az elhalásra já... (2019.01.27. 16:25) Körülmetélés metélés nélkül
  • otgorbebogre: @nookedli: a kivalasztott neprol meg: az is a Bibliaban van (vesd ossze: az Oszovetseg a zsidosag ... (2017.08.15. 09:41) Héber szavak a magyar nyelvben
  • tinke01: És mi a helyzet,ha olyan szellemet akarnak megidézni,akivel éltében rossz volt a viszony? (2015.10.10. 21:00) Szellemidézés - második rész
  • miki maki: Meglep hogy az ember a szomszedsagba at megy es herce hurcat csinalnak belöle .itt Kopenhaga es mm... (2012.11.20. 15:02) A vörös szikla

Linkblog

2011.04.13. 20:11 Avri

Héber szavak a magyar nyelvben

Az évszázadok során rengeteg jövevényszó épült be a magyar köznyelvbe, ami csak természetes, mert egy nép sem él teljesen elszigetelten. Az értelmező szótárban találkozunk latin, görög, török, szláv, német, cigány, héber, jiddis, francia, stb. szavakkal, az utolsó században pedig különösen sok angol eredetű szó került be szókincsünkbe. Engem a héber eredetű szavak érdekeltek, de érdekes módon, néhány jól ismert kifejezés, kisvárosi barátaim számára ismeretlen. A nyelvészek szerint, ezek a szavak főleg a budapestiek nyelvében használatosak. Oda sem a pesti zsidók nyelvéből kerültek be, hanem inkább Kelet-Európa nemzetektől független argójából. Bizonyos felmérések szerint, Közép-Európa tolvajnyelv szókincsének közel harmadrésze héber (vagy jiddis) eredetű.

Sokan kérdezik tőlem mi a különbség a héber és a jiddis nyelvek között.

A jiddis a középkor folyamán alakult ki és eredetileg az askenázi (= német) zsidóság anyanyelve volt. Hosszú időn keresztül „elrontott” német zsargonnak nyilvánították, de ma már sok héber-arameus, ófrancia és szláv elemet is tartalmaz. Terjedését a kereskedelem, ipar nagyban elősegítette és az üldöztetések elől menekülők által jutott el Magyarországra is.

Francia eredetű szó például a jól ismert sólet, az egyik legjellegzetesebb zsidó étel. A név a chaut lent (lassan meleg) kifejezés összetétele. A zsidó vallás előírásai szerint ugyanis, a szombati pihenőnapon tilos a tűzgyújtás és hogy mégis valami meleg étel kerüljön az asztalra, a sóletet már előző napon beteszik a sütőbe (vagy kemencébe) és az lassú tűzön másnapra készül el.

A jiddissel szemben a héber az afroázsiai nyelvcsalád sémi ágába tartozó nyelv, a biblia nyelve. A diaszpórában szétszóródott zsidóság számára főleg liturgikus célokra szolgált, de a XIX-XX. századi nyelvújítás modern használatra is alkalmassá tette.  

Nem vagyok nyelvész, de elolvastam néhány e tárgyú cikket és egyenként megvizsgáltam az állítólag héber eredetű szavakat. Az alábbi összeállításba nem tettem be az u. n. nemzetközi műveltségszavakat, amelyek a magyar nyelvben, éppúgy, mint más nyelvekben is megjelennek, de tipikus zsidó fogalmakat jelölnek. Ilyen szavak például a kóser (héberül kasér), a macesz (a héber mácá eljiddisült többes száma), vagy a gólem, a zsidó népmonda agyagból készült emberi alakja, amelybe a prágai rabbi életet lehelt.

Az eredeti héber szó és a magyarázat, dőlt betűkkel, zárójelben jelenik meg, utána pedig egy pár, a kifejezés használatát bemutató, példa következik:

Abrakadabra – misztikus formula, varázsszó (abra-kadabra = úgy teremtek, amint szólok). Gyerekoromban valami ilyesmit mondtam, amikor ’varázsolni’ akartam: „abrakadabra szérum pérum, entum pentum, paxpirimentum”.

Alma, almás – nincs, semmi, semmis (baalma = hiába, csupán, pusztán). „Alma/almás az egész”, „Hitel: alma”.

Balhé – botrány, veszekedés, zűr. (ballaha = rettenetes dolog). „Kiverte a balhét egy szállodában”, „Cáfolja, hogy balhézni jöttek volna”. 

Barkochba (magyarosodott ejtéssel: barkóba) – szóbeli játék.

“Bar Kochba vezette a zsidó nép utolsó szabadságharcát a rómaiak ellen, 132-tõl 135-ig. A légiókat elűzte Júdeából és visszaállította az állam függetlenségét. A diadalmas hadvezér természetesen bírói jogkört is gyakorolt. A hagyományok szerint egyszer elébe hoztak egy férfit, keze, lába levágva, szeme világa kioltva. Csak igent és nemet tudott inteni, mégis kereste a maga igazát.

Bar Kochba különös kihallgatási módszert alkalmazott. Kérdések egész sorát tette fel, s az erre adott igen és nem válaszok alapján bontakoztatta ki a tényállást. Az áldozatot saját testvérei csonkították meg, mert elárulta feleségének a család aranybányájának helyét, az asszony pedig kifecsegte a titkot. Tehát a vezér "sajátos" vallatásával "kibarkochbázta" az ügyet. Ez a módszer gyűrűzik tovább napjaink kedvelt, elmés játékában”.

http://www.konyvtar.csongrad.hu/gyerekhonlap/hdoc/kivancsiakklubja/sport.htm

Behemót – ormótlan, idomtalanul hatalmas termetű, esetlen, nehézkes mozgású (behemot = víziló) „A Fidesz-Behemót természetes tehetetlensége”, „Nagy, szürke, öreg behemót – 30 éves a Walkman”.

Bóvli – rossz minőségű, selejtes, értéktelen, nehezen eladható áru, vacakság, ócskaság, (Bável, jiddisül Bovel, a bibliai történet tornya egy sikertelen vállalkozás volt, később le is dőlt). „Bóvli kötvény, spekulációs fokozatú, nagy haszon lehetőségét, de nagy kockázatot hordozó vállalati kötvény”, „Egyre inkább bóvli a görög adósság”.

Böhöm – nagydarab, testes, nagytestű, buta ember (behéma = nagytestű állat, barom, jiddisül böhéme = bunkó, fajankó) „Mama, neked böhöm nagy feneked van”, „Cipeltem a böhöm nagy kosarat”.

Cefet – gyalázatos, rossz, komisz (cefet = oszlopfej, de talán inkább az arab eredetű zift = hitvány, ciki, az eredete). „Cefetül érzi magát”, „Egy cefet újságpapírom sem volt”, „Cefet jó ez a blog”.

Córesz – baj, veszedelem, szegénység (cárá = baj, jiddisül córesz, többes számú jelentésű). „Van úgy, hogy beüt a córesz”, „Ájvé után dafke, de még jöhet a córesz is”. 

Dafke – csak azért is (davka = csak azért is). „Megmondtam neki, hogy ne csinálja és dafke azt csinálja!", „Nincs más ezek mögött, mint a puszta dafke”.

Gajd – zaj, gajdol – „gajdolás (gájszó), ének, különösen idétlen, kellemetlen ének, p. az ittas (gajdult) embereké. Így Aranynál a Toldi szerelmében”, Pallasz Nagylexikon. (A héber gad = jószerencse, sors, de a gajd szónak talán nem is héber az eredete. Egyes nyelvtudósok szerint “gajdol” egy ősi finnugor szó és eredetileg a sámánénekre utalt. Szlovákul gajdos = dudás).

Ganef – tolvaj, csibész, csirkefogó (gánáv = tolvaj). „Ganef lett belőle, vagyis tolvaj - ahogy a New York-i argóban mondják”, „Vicc volt, te ganef”.

Hadova – üres beszéd (hadavar = a szó).Történelmi amnézia, baki és hadova”, „Parasztvakító hadova”.

Hakni, haknizni – kampó, horog, szeszély, bolondéria, alkalmi előadás, fellépés (hakol = minden).Megasztáros hakni”, „Kimeríti az olcsó hakni fogalmát”, „Érzelmi hakni”.

Hapsi – férfi, szabad, ember (chofshi = szabad). „Ki volt az a hapsi, aki Győzikét utánozta?”, „Furcsa ízlése van a hapsinak”.

Haver – barát, társ (chavér = barát. Az amerikai elnök, Bill Clinton ezekkel a szavakkal búcsúztatta barátját, az izraeli Jitzhak Rabint, temetésén: „Salom chavér!”). „Szeretnéd tudni, miért vagyunk haverok?”, „A haverom jóban-rosszban.” 

Héderel – semmit tesz, tartózkodik valahol (heder = szoba, zsidó vallásos iskola). „Vajon még mindig errefelé héderel?”, “Minden állami alkalmazott az ő pénzén héderel”.

Herót – megcsömörlés, undorszerű érzés (charata = megbánás). „Herótom van már ettől a novemberi időjárásból”, „Herótot kapok a spenóttól”.

Hirig – pofon, verekedés (hereg = gyilkolás, mészárlás) „Hatalmas hirig a pályán”, „Akkora hiriget dobott be, hogy tíz éve nem volt példa rá”.

Hücpe – pimaszság (chucpa = szemtelenség).”A magyarban ez jelentheti magát a szemtelenséget, mint fogalmat (nagy hücpe volt ezt vagy azt megtenni!), vagy magát a szemtelen személyt (az az ember egy nagy hücpe!), sőt, melléknévként is alkalmazhatjuk (ne legyél már ilyen hücpe!)”.

http://jedi-edi.blogspot.com/2010/07/hucpe.html

Jatt – kéz, kar, borravaló, jattol – kezet ráz, borravalót ad (jad = kéz). „A kábelszolgáltatók jattolnak a tartalmakért”, „Nem ’jattol le’ olyasvalakivel, akit nem ismer”.

Jubileum – évforduló, (jovel = 50 év, évforduló ). „Az űrrepülés 50 éves jubileuma”, „Jubileumi rendezvények”.

Kabalatárgy, ami a tulajdonosának szerencsét hoz, szerencsebábú (kabbala = hagyomány, ókori eredetű zsidó misztikus tudomány). A kabala számok: a 3; 7; 9”, „Az Olimpiai Játékok kabalafigurája”.

Majré, majrés, majrézik – félelem, fél, retteg (mora = félelem). „Hárman voltak a paplan alatt, a papa, a mama és a majré”, „Majrézik az oltásoktól”.

Mázli – szerencse (mázál = szerencse). ” „Az emberiség mázlija”.

Egyesek barátaim közül azt állítják, hogy mázlista vagyok. Erre csak egy ismert mondással válaszolhatok: „A szátokból isten fülébe!”

Melák – nagydarab, lomha ember (melech = király). „Gólt ollózott a 2 méteres melák”, „A nagy melák még soha sem vitte semmire”.

Meló – munka (mlacha = munka, jiddisül melóche).Jól fizető melót keres”, „Ez a gép egy maratoni melós”.

Mesüge – kelekótya, félbolond (mesugá = bolond).Részvéttel szemlélik a körülöttük hömpölygő mesüge világot”, „Teljességgel mesüge!”

Mószerol – bemárt, elárul, befeketít (moszer = adni, átadni).Egy klassz hely, ahol nem mószerol senki”, „Ártatlan lakost mószerol néhány pitiáner bűnöző”.

Paterol, elpaterol – eltesz, eltávolít, eltakarít valamit, megver, ellátja a baját, megszabadul valakitől/valamitől (patar = elküld, eltávolít). „Ő paterol ki egy keletről érkezett csapatot”, “Ez a film mindent arrébb paterol”, “Egymillió  vendégmunkást paterol vissza hozzájuk”.

Pónem – pofa, alak, arc. (panim = arc).A pónem valahonnan ismerősnek tűnt”, „Két kiélt pónem mondogatja elszáradt hangon”. Azesz pónem – szemtelen, arcátlan, pofátlan (ázut pánim, jiddisül azesz pónem = szemtelenség). „Szokatlan azesz pónem stílusában háborgott”, “Az egyik azesz pónem gyerek megszólalt”.

Sátán – kísértő, ördög (szátán = ördög). „Ez az ember megtestesült Sátán!”, Sátánista tételeket összefoglaló és definiáló írás”.

Sisere had – népes sereg, lusta népség (A bibliai Kánaán királyának hadvezére volt Sziszera, Sziszra, Sziszere, Sisere).Sajnos a sisere hadra
hallgattak sokan”, “Laza londoni fiatalok sisere-hada nyüzsüg a klubokban”.

Srác – fiú (rac = fut, vonatkozó névmással serac, aki fut, vagy egy kevésbé szimpatikus variáció szerint serec = féreg, csúszómászó. Közös nevező: a mozgás, a sebesség, az állandó jövés-menés, igazi srác jellemzője). „Oltári Srácok Rajongói Oldala”, „Micsoda srác ez a lány!”

Stika – titok, titokban (stika = csend). „Stika pillanatok”, „Egy stikában eszkábált médiatörvény”, „Stikában találkozott a barátnőjével”.

Szajré – lopott holmi (szhora = áru, jiddisül szchajre).Visszavonul, ez az utolsó szajré”, „A kabát alatt is volt szajré bőven”.

Tohuvabohu – zűrzavar (tohu vábohu = káosz). Nyelvi tohuvabohu”, „Értelmetlen „tohuvabohuval”, azaz halandzsával riogatták”.

Tré – nem jó, gyenge, nem megfelelő. (tréfá = nem kóser, jiddisül tréfli, rövidítése). "A nő öltözéke igencsak tré volt", „Egész nyugodtan nevezhető „tré”-nek”.

Smúz – fecsegés és smúzol – cseveg, társalog, pletykál (smua = hír, többes számban smuot, jiddisül smuosz, smuesz, angolul shmooze). Kijár neki egy bátorító smúz”,Nem szerettük azt, aki a tanárokkal smúzolt.”  

A fenti kifejezés miatt egyszer kellemetlen helyzetbe kerültem. Egy kedves német hölggyel ismerkedtem meg és nagyon meghökkent, amikor mindjárt ismeretségünk kezdetén, azt javasoltam, üljünk le és smúzoljunk egy kicsit. A schmusen ige ugyanis azt jelenti németül: ölelkezni (barátnővel), összebújni, csókolódzni. A tanulság: a szavak, ha hasonlóak is, más nyelvben, mást jelenthetnek.

Ez az elemzés nem teljes értékű, csak ízelítőt ad a kérdésből. Valószínűleg léteznek további kifejezések is, de egyelőre beérem ezekkel. Szeretettel várom olvasóim megjegyzéseit, javításait, kiegészítéseit.  

 

 

 

15 komment

Címkék: magyar szókincs héber nyelvész jiddis tolvajnyelv argó


A bejegyzés trackback címe:

https://itthonotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr752824061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirinéne 2011.04.16. 13:27:31

Kiváncsi lennék hogy a többi Kelet-Európai nyelvben milyen formában rögzültek héber ill jiddis szavak. És vajon miért pont Kelet - Európában? Számomra nagyon érdekes hogy szinte kizáróleg az argóban, tolvajnyelvben használatosak tehát újkeletű jövevényszavakról van szó és hogy főleg a fővárosban. Ez is azt bizonyitja hogy a magyar milyen befogadó nyelv pedig a nyelvcsaládján belül eléggé izolált. Vannak esetleg forditott példái is: magyar szavak a héber nyelvben? (gulyás , paprika nem ér!)

Avri · http://members.tripod.com/Avri/homepage.htm 2011.04.16. 18:29:51

Köszönöm a levelét.
Nemcsak a Kelet Európai nyelvekben vannak héber és jiddis eredetű jövevényszavak. Feleségem holland származású és ebben a nyelvben is sok ilyen eredetű szó van, de az amerikai angolban van, azt hiszem, a legtöbb. en.wikipedia.org/wiki/List_of_English_words_of_Hebrew_origin
A fenti lista alapján, azt hiszem, tudnék találni még néhány héber eredetű szót a magyar nyelvben. Például halleluja, szamaritánus, Nimród, makadám, zsoké, kibic, hozsannáz, ámen, farizeus, jottányi, éden, de zsák is.
Az argó szó magyar jelentése tolvajnyelv, a köznyelvtől eltérő csoportnyelv. Érdemes elolvasni Kelemen Kató honlapját a szleng és argó közötti különbségről. www.kaposnet.hu/kata/oktvny/stilusr.htm
Sajnos nem találtam magyar eredetű héber szavakat. A Wikiszótárban, az Idegen származású szavak a héberben, cikk alatt, 1544 szó jelenik meg, 23 nyelvből, de a magyar nincs említve. Azt hittem, hogy a szalámi például magyar eredetű, de olaszból származik. Olyan szavakat, mint a gulyás, paprika, csárdás, magyar, persze nem írtam be, ezeket majdnem minden nyelv átvette, de Izraelben például az utolsó években nagyon népszerű a kürtös kalács, csak senki nem tudja kiejteni. A neve nálunk kjurtos-nek hangzik, talán néhány év múlva bekerül a nyelvünkbe is.

miki maki 2011.04.17. 00:42:01

Azok a szavak amit ma is hasznal az elö nyelv azok teljesen beepultek a magyar nyelvbe es szerves reszei annak , ez egy teljesen termeszetes folyamat.

pirinéne 2011.04.17. 01:05:16

@Avri: Igen igen , én is hallottam a kürtős kalács népszerűségéről (meg is jegyeztem magamnak hogy milyen vállalkozó kedvűek ezek az izraeliek!). Köszönöm válaszát, és gratulálok a bloghoz, mindig érdeklődéssel olvasom. Igazán kiválóan ir magyarul.

Avri · http://members.tripod.com/Avri/homepage.htm 2011.04.17. 17:37:18

Köszönöm mégegyszer. Igyekszek időről időre magyarul olvasni és új szavakat is megtanulni.

Strombus 2013.02.11. 13:00:35

Kedves Avri!
Ez nagyon érdekes gyűjtemény! Nagy érdeklődéssel és élvezettel olvastam immar többedszer és a megszerzett ismeretet hintem szét a barátaim között. :-) Ha lesz időm, az angol gyűjteményt is megnézem, az is biztos érdekes és meglepő lesz.

gzeevi 2013.06.29. 06:35:22

@pirinéne: kapásból egy jut eszembe, a "pici" - amennyiben az magyar eredetű. A héber szleng is átvette. Ja, és erről egy másik is, a "cici".

gzeevi 2013.06.29. 06:39:06

A cukrászdákban szép, cirkalmas héber betűkkel van aláírva: "dobos", "rigojancsi" - és természetesen az eladóknak fogalma sincs arról, hogy ezek milyen nyelvből származnak.

gzeevi 2013.07.06. 08:47:30

Avri, utólag eszembe jutottak hirtelen a sóher (= sohér) és siker (= sikor) szavak is. Biztosan vannak még továbbiak is.
Üdv: GZ

gzeevi 2013.07.06. 09:25:09

@Avri: honnan vetted a makadám szó héber eredetét?? Ez a név McAdam skót ember nevéből ered, aki az útburkolatot tökéletesítette.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2014.02.19. 01:24:07

mindent a zsidók találtak fel! már nyelvünkben sem lehetünk biztonságban!

nookedli 2017.08.09. 10:12:05

@pirinéne: Én arra lennék kíváncsi, a több ezer éves magyar nyelvből mely szavakat vették át a többi népek, vagy szekták, így a zsidók, szlávok, osztrákok, mert nem lehet igaz, hogy mi mindenkitől átveszünk szavakat, tőlünk pedig senki. Az is hihetetlen, hogy rengeteg magyar szót és magyar nevet úgy jelenít meg a MTA, hogy héber eredetű. Sok furcsaság van.

nookedli 2017.08.09. 10:16:40

@Avri: Látod, kilóg a lóláb és ezzel megkérdőjelezhető a hitelessége ennek a hebrew linknek, mert Nimród királyunk, aki a magyarok őse már akkor létezett, mikor a zsidók tervben sem voltak mózesnek. Rengeteg szót összelopkodtak a zsidó szekta és ráfogják a 20. századtól, mikortól zsidó dominancia van, hogy ez és minden tőlük ered, mivel ők a kiválasztott nép és ezen joguknál fogva nekik mindent szabad. Így kerekednek fölénk, hirdetve magukat, mint überalles, árja, nacionalista, cionista (nép, mely valójában csak egy szekta vagy elvtársiasság).

otgorbebogre 2017.08.15. 09:37:03

@nookedli: Mondjuk egyaltalan nem furcsa hogy sok a heber eredetu nev (es szo is) mert a Bibliaban a nevek Heberul voltak. Jezus peldaul teljesen zsido volt amig meg nem keresztelkedett az Oszoveteg meg a zsido nep tortenete. Tehat az osszes Bibliai nev heber. Ezen kivul van meg egy csomo szo - golem stb ami igy kerult be a nyelvbe.

Gondolom ha egy magyarorszagrol indult vallas szent konyvet forgatnak a kozel keleten,meg a kornyezo orszagokban, naluk is sok lenne a magyar szo.

otgorbebogre 2017.08.15. 09:41:28

@nookedli: a kivalasztott neprol meg: az is a Bibliaban van (vesd ossze: az Oszovetseg a zsidosag tortenete) ha forgatnad a Bibliat rendszeresen ezt tudnad. Gondolom persze a kereszteny/katolikus kultura eszmeisege sem erint meg kulonosebben, de Europaban legalabbis ez a dominalo vallas.
süti beállítások módosítása