"Itthon-Otthon"

A könyvem "Itthon-Otthon" - amelyik 2004 augusztusában jelent meg - tartalma, elérhetősége, recenziók, rádióinterjúk, fényképek a könyvavatásról, egy elbeszélés a könyvből és időről időre új elbeszélések is.

Friss topikok

  • Batonai Sándor: @Batonai Sándor: Kérek mindenkit aki érintett az ügyben , főleg aki fizetett is küldje nekem el a ... (2019.04.18. 14:19) Nigériai csalás - új verzió
  • Csii: Egészen elmebeteg dolog még mindig ilyen csonkításokat reklámozni, 2019-ben, amúgy az elhalásra já... (2019.01.27. 16:25) Körülmetélés metélés nélkül
  • otgorbebogre: @nookedli: a kivalasztott neprol meg: az is a Bibliaban van (vesd ossze: az Oszovetseg a zsidosag ... (2017.08.15. 09:41) Héber szavak a magyar nyelvben
  • tinke01: És mi a helyzet,ha olyan szellemet akarnak megidézni,akivel éltében rossz volt a viszony? (2015.10.10. 21:00) Szellemidézés - második rész
  • miki maki: Meglep hogy az ember a szomszedsagba at megy es herce hurcat csinalnak belöle .itt Kopenhaga es mm... (2012.11.20. 15:02) A vörös szikla

Linkblog

2010.06.04. 23:21 Avri

Egy valóságos kémtörténet

A múlt héten Zichron Jákov környékére kirándultunk és egy érdekes összefoglalót hallottunk e város történelméről. A festői kis városkát az 1880 években alapították főleg román származású telepesek. 1892-ben alapult a falú borászata és az ottani borokat a mai napig Izrael legjobbjai közé sorolják. Az első világháborúban Palesztina zsidó fiataljait is besorozták a török katonaságba, de ugyanakkor 18,000, a török hatalomra veszélyesnek vélt zsidót a környező országokba száműztek.

A csalódás attól, ahogy a török hatóságok kezelték zsidó lakosságot és a félelem, hogy a sorsuk hasonló lesz az örmények sorsához (akiknek millióit mészárolták le a törökök) arra következtetésre vezette a zsidó fiatalokat, akik már Palesztinában születtek, hogy a jövőjük csak akkor lesz biztosítva, ha a brit birodalom kerül uralomra Palesztinában.

Országszerte ellenállási szervezkedések alakultak. Az egyik leghatásosabb a Zichron Jákovi, az egyiptomi angolokat fontos katonai hírekkel ellátó kémszervezet volt, amelynek az élén az Aaronsonok, az egyik alapító család tagjai álltak. A szervezet neve NILI (a héber Izrael Örökkévalósága Nem Hazudik kezdőbetűi) volt és az élén Aaron Aaronsohn állt, egy botanikus, aki széles körű elismerést nyert, mert felfedezett egy időjárás-ellenálló primitív búza fajt.

Aaron mezőgazdasági kutatásai kitűnő fedezetet nyújtottak számára és a többi összeesküvő számára, sáskajárás elleni kampány szervezésének leple alatt szabadon mozoghattak az országban és még a katonai táborokba is bejuthattak. A britek eleinte visszautasították a csoport kezdeményezéseit. Csak 1916 végén, amikor Aaron átszökött a török vonalakon és a Szináj sivatagon keresztül Kairóba érkezett, tudta meggyőzni őket a zsidó kémhálózat értékéről. Az 1917-es év legnagyobb részében, Aaron Kairóban maradt mint összekötő, míg húga Sára, testvére Sándor, közeli barátai József Lishansky és Avshalom Feinberg, képezték a kémszervezet központját. Több mint 20 más tagja is volt a csoportnak.

A kémek jelzőfényekkel kommunikáltak egy kis angol fregattal, amely kéthetente Atlit település partja közelében horgonyzott. Amikor a német tengeralattjáró járőrök miatt, a fregatt nem tudott többé közel jutni a parthoz, a kémek postagalambokat kezdtek használni. Ezzel a módszerrel látta el a NILI az új körzeti brit parancsnokot, generál Allenbyt, aki egy váratlan támadásra készült, részletekkel Beer-Sheva városáról, a Negev sivatagról, az időjárásról, a török erődítményekről, csapatmozgásokról, vasúti és sivatagi útvonalakról, valamint a víz-források helyéről.

A Kairóban élő Aaron, amikor húga 1917 tavaszán titkos küldetésben Egyiptomban járt, kérte, onnét már ne térjen vissza, ne kockáztassa tovább az életét, de Sára erre nem volt hajlandó. 1917 szeptemberében egy postagalamb, kódolt üzenettel, a török kormányzó Caesareai háza tetejére szállt le. Intenzív razziák és házkutatások következtek és az év végéig a NILI szervezet gyakorlatilag megszűnt létezni.

A csoport tagjainak rejtő helyeit egyenként felderítették, másokból  kínzással kicsikarták társaik nevét. Avshalom Feinberget egy beduin lőtte le amikor megpróbált a Szinájon keresztül Egyiptomba jutni. József Lishanskyt elfogták a törökök, bebörtönözték Damaszkuszban, halálra ítélték és nyilvánosan felakasztották a város egyik terén. A török katonaság  Zikhron Jákovot is körülvette és több embert letartóztatott, köztük Aaron húgát, Sárát is, aki megadta magát, hogy megkímélje öregedő édesapját a kínzástól. Négy napon át kínvallatásnak vetették alá. Az utolsó napon – miután tudta, hogy további kínzásokat nem viselne el – élt a kínálkozó lehetőséggel, megkaparintott egy gazdátlanul heverő fegyvert és azzal agyonlőtte magát. A törökök semmit nem szedtek ki belőle.

1917 októberében a brit hadsereg, az ausztrál lovasság segítségével, meglepetésszerűen rajtaütött a törökökön Beer Shevában és ezzel megnyitotta az utat Közép-Palesztinába. Jeruzsálem decemberben megadta magát az Allenby tábornok által vezetett brit csapatoknak és a 400 éves oszmán uralom Palesztinában véget ért. Beer Sheva meghódítása szinte lehetetlen lett volna a hatalmas mennyiségű információ nélkül, amelyet a NILI kémek szolgáltattak.

Aaron, NILI alapítója és vezetője, Kairóban maradt. Túlélte a háborút, és aktív résztvevője vált a brit és a cionista kapcsolatokat növelő kampánynak. Döntő része volt az akkori angol külügyminiszter, Lord Balfour meggyőzésében, kiadni a róla elnevezett nyilatkozatot, amelyet levél formájában küldtek 1917. november 2-án a brit zsidóság egyik vezetőjének, hogy közvetítse azt a Cionista Világszövetségnek. Ebben a nyilatkozatban a Brit Birodalom lehetőséget adott a zsidó népnek egy "nemzeti otthon" megteremtésére Palesztina területén. Aaron Aaronsohn 1919-ben halt meg egy repülő szerencsétlenségben.  

Közel 50 ével később, amikor a hatnapos háború során Izrael elfoglalta a Színáj sivatagot, egy idős beduin az egyik izraeli tisztet elvezetette egy helyre, amelyet a hagyomány Kabir Yehudinak (a zsidó sírjának) neveztett és ahol egy magányos datolyapálma nőtt. Ott exhumálták és azonosították Avshalom Feinberg földi maradványait, a fa úgy látszik egy datolya magból csírázott, amely a zsebében volt.  Feinberg csontjai a Herzl-hegyi katonai temetőben vannak eltemetve Jeruzsálemben.

Zichron Jákov régi központjában az Aaronsohnolt volt háza ma egy múzeum, amely a NILI emlékének van szentelve. Ki vannak állítva az eredeti levelek, több száz fénykép, magyarázatok és diorámák, amelyek a látogatóknak elmagyarázzák a történet az I. világháborús zsidó kémhálózatról.

(A fényképen Sára Aaaronson látható).

 

 

1 komment

Címkék: brit török palesztina kémkedés oszmán allenby postagalambok


A bejegyzés trackback címe:

https://itthonotthon.blog.hu/api/trackback/id/tr882057555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miki maki 2010.06.05. 18:39:56

Ez jo volt es erdekes is , a Sydney Reiley tötenere hasonlit ö felig angiol feleig zsido volt es hasonlo modon csinalt kariert aza oroszorszagi törtenelembe beirta a nevet . ez jo volt szorakoztato is .
süti beállítások módosítása